Electroacupunctură

Electroacupunctura a devenit astăzi la fel de utilizată ca şi acupunctura tradiţională. Numeroşi acupunctori folosesc curentul electric ca un mijloc de stimulare cu rezultate superioare stimulării mecanice.
Electroacupunctura este o tehnică de acupunctură ce constă în aplicarea de curenţi electrici de intensităţi mici pe acele introduse în punctele de acupunctură. Se lucrează cu două ace în acelaşi timp pentru a permite curentului electric să treacă de la un ac la altul. Pot fi stimulate simultan câteva perechi de ace timp de 15-30 de minute.

Beneficiile stimulării electrice

  • se realizează o stimulare mai puternică a punctelor, ce poate fi necesară în cazurile dificile de nevralgie sau pareză;
  • se poate controla uşor frecvenţa stimulului şi cantitatea acestuia.

Indicaţiile electroacupuncturii

  • În polinevrite aplicarea unor tipuri de curenţi cu efect tonifiant permite obţinerea unor rezultate foarte bune. În polinevrita diabetică se obţin rezultate bune şi foarte bune în peste 70% din cazuri.
  • În sechelele după accidentele vasculare cerebrale electroacupunctura permite o recuperare parţială a tulburărilor. Efecte bune se înregistrează în cazurile aflate în perioada de recuperare fiziologică, adică în primul an după instalarea accidentului.
  • În parezele şi paraliziile musculare electrostimularea de tip tonifiere realizează beneficial cel mai bun.
  • În unele afecţiuni algice în care durerea are un caracter liniar- lombosciatica, nevralgia cervicobrahială, etc. se utilizează electroacupunctura pe meridianele ce corespund proiecţiei dureroase.