Homeopatie

Homeopatia este una dintre cele mai cunoscute forme de medicină alternativă şi complementară. Se bazează pe principiul similitudinii, conform căruia orice substanţă care produce simptome la omul sănătos, administrată în doze mici, infinitezimale poate vindeca aceleaşi simptome la omul bolnav.

Medicul german Samuel Hahnemann, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fundamentat acest principiu prin experimentarea pe fiinţa umană.

Iată câteva exemple ale acestui principiu:

• cafeaua în doze mari produce insomnie, în doze  infinitezimale induce somnul;

• ceapa, din cauza uleiurilor volatile conţinute, produce lăcrimare abundentă şi secreţie nazală; în doze infinitezimale vindecă aceleaşi simtome prezente în rinita alergică.

Cum acționează homeopatia?

Abordând omul ca un întreg, homeopatia tratează bolile prin stimularea capacităţii naturale de vindecare a organismului.

Un bolnav prezintă un ansamblu de simptome caracteristice unei boli, pe baza căruia se pune un diagnostic alopat. În acelaşi timp, fiecare bolnav prezintă simptome particulare care ţin de modul personal de reacţie, de predispoziţiile sale şi care realizează aspectul unic al suferinţei sale. Prescripţia homeopată se va face pe baza acestor simptome şi modalităţi de răspuns particulare. Astfel, tratamentul este strict individualizat, două persoane cu aceleaşi diagnostic primind tratament diferit.

Medicina convenţională, prin tratamentul medicamentos încearcă să suprime simptomele, uneori producând alte simptome mai grave. De exemplu, în cazul unei rinite alergice se prescriu antihistaminice pentru a opri secreţia nazală şi lăcrimarea. Această medicaţie produce adeseori efecte adverse neplăcute, precum somnolenţa şi constipaţia. Simptomele reprezintă însă încercarea organismului de a se echilibra. Fără acestea, o persoană poate avea o afecţiune severă fără a avea posibilitatea de a o identifica. Homeopatia nu încearcă să suprime simptomele. Scopul ei este acela de a recunoaşte şi îndepărta cauzele acestora. Cu un remediu (termen preferat în locul celui de „medicament”) corect nu vor exista efecte adverse iar starea de sănătate va fi restaurată într-o manieră blândă.

Ce sunt remediile homeopate?

Remediile homeopate sunt substanţe de origine vegetală, minerală şi animală lipsite de toxicitate, preparate în laboratoare prin procedee specifice. Administrarea lor stimulează mecanismele de vindecare ale organismului, producând un răspuns blând şi eficient şi vindecând dinspre interior spre exterior.

Ce tratează homeopatia?

Homeopatia poate fi folosită ca metodă de prim ajutor pentru tratarea eficientă a unor afecţiuni minore: entorse, contuzii, arsuri de gradul 1, iritaţii ale pielii, durerile cauzate de dentiţie, etc.

Beneficiază de tratament homeopat şi afecţiuni acute (afecţiuni cu debut rapid) precum: infecţii respiratorii, ORL, digestive, cefaleea, nevralgiile, insomnia.

De asemenea, este utilă în tratarea afecţiunilor cronice pentru care  nu există un tratament eficient sau efectele adverse sunt greu de tolerat de pacient. De exemplu, infecţiile respiratorii / urinare recurente, astmul bronşic, alergiile, tulburările de menopauză, bolile de piele, afecţiunile reumatismale, tulburările emoţionale – anxietate, depresie – oboseala cronică, ş.a.

Tratamentul homeopat este sigur şi foarte eficient pentru copii. Multe din tulburările acestora pot fi tratate eficient şi fără efecte secundare cu ajutorul homeopatiei: tusea, febra, voma, diareea, constipaţia, colicile, rinita, amigdalita, dermatita, parazitozele, tulburările de dezvoltare şi comportament, ş.a.

Cum decurge o consultație homeopată?

Prima consultaţie durează aproximativ o oră şi jumătate. Homeopatul adună toate simptomele actuale ale pacientului, investighează istoricul medical personal şi familial în încercarea de a obţine o imagine completă a pacientului pe plan fizic, mental şi emoţional. Este de preferat ca pacientul să descrie cu propriile cuvinte fiecare simptom, modalităţile acestuia (agravare/ ameliorare), concomitenţe (simptome secundare care apar în acelaşi timp cu simptomul principal), senzaţii însoţitoare. Se va prescrie un remediu, precum şi diluţia şi ritmul de administrare al acestuia.

Trebuie reţinut că tratamentul homeopat are nevoie de timp (unele remedii acţionează lent) şi monitorizare periodică. Este bine ca pacientul să noteze modificările care apar după administrarea remediului. Acestea vor fi necesare pentru consultaţia de control care va avea loc peste o lună în cazul afecţiunilor cronice sau mai devreme în cazul afecţiunilor acute.

La consultaţia de control se va evalua răspunsul la remediu şi se va stabili dacă se va continua tratamentul cu acelaşi remediu, dacă se păstrează aceeaşi diluţie, acelaşi ritm de administrare sau dacă se va alege un alt remediu. Această consultaţie va dura aproximativ o oră.

Efectele tratamentului homeopat

Administrarea unui remediu corect are ca efect echilibrarea mentală şi emoţională, diminuarea/ dispariţia acuzelor fizice, o stare generală de bine şi optimism. Uneori -pentru scurt timp-  poate apărea accentuarea simptomelor principale pentru care pacientul a solicitat tratament. Acest fenomen are un caracter autolimitat şi este un semn bun: înseamnă că remediul îşi face efectul.

Alteori o răceală, o erupţie sau o altă formă de eliminare – secreţii nazale, diaree, secreţie vaginală, etc. – pot apărea ca un efort de curăţire a organismului. Aceasta înseamnă că organismul trece printr-o perioadă de purificare.

Similar, pot să reapară simptome vechi, de obicei pentru o perioadă scurtă de timp. Aceste simptome vor trece, nu trebuie tratate, pentru că ele constituie o parte importantă a procesului de vindecare. Alţi pacienţi nu observă nici o schimbare la începutul tratamentului. În acest caz o schimbare a diluţiei sau a remediului pot fi necesare.

 În afecţiunile cronice, de cele mai multe ori, este nevoie de mai multe remedii pentru a obţine rezultate de durată.

 Există o serie de modalităţi pe care organismul le urmează atunci când vindecarea este în curs de desfăşurare. Acesta se va vindeca:

 • dinspre interior spre exterior – simptomele emoţionale se vor vindeca primele, apoi cele fizice;

 • de la cele mai importante organe spre cele mai puţin importante – în cursul vindecării boala este „împinsă” de la organele cele mai importante  spre exterior, către piele şi mucoase;

 • din partea de sus a corpului spre partea de jos;

 • în ordine inversă apariţiei simptomelor.

Durata tratamentului homeopat

 Pentru afecţiunile acute tratamentul poate dura puţin timp. În schimb, afecţiunile cronice necesită o perioadă mai lungă de tratament. Trebuie să aveţi răbdare! Pe termen lung este mai bine să te adresezi cauzei bolii decât să ameliorezi sau să supresezi simptomele.

Reguli de administrare a remediilor homeopate

• Remediile homeopate se prezintă sub formă de granule sau picături, ambele forme farmaceutice având aceeaşi acţiune.

Granulele nu se ating cu mâna, se administrează din căpăcelul flaconului direct sublingual unde se menţin până la dizolvare. In cazul copiilor mici granulele se dizolvă în puţină apă.

Picăturile se diluează în puţină apă care se bea cu înghiţituri mici, ce se ţin în gură câteva momente apoi se înghit.

• În timpul administrării remediului homeopat se vor evita menta şi camforul (inclusiv pasta de dinţi mentolată), cafeaua, uleiurile volatile, deoarece pot inactiva remediul.

• Nu se bea şi nu se mănâncă timp de 10-15 minute înainte şi după administrarea remediului. Fumatul se admite la distanţă de o oră înainte sau după remediu.

Igiena cavităţii bucale în timpul tratamentului cu remedii homeopate se va face cu pastă de dinţi nementolată. Dacă obişnuiţi să folosiţi o apă de gură, vă recomand apa de gură nementolată.

• Este recomandabil să se evite abuzul de tutun şi alcool pe parcursul tratamentului.

• Remediile homeopate se păstrează  ferite de umezeală, lumină, mirosuri puternice (parfumuri, detergenţi, medicamente alopate, etc.), cu flaconul închis. Nu este recomandabil să fie depozitate pe frigider, cuptorul cu microunde, televizor sau în apropierea telefoanelor celulare.

Tratamentul homeopat este strict individualizat de către medicul homeopat (nu puteţi recomanda unei alte persoane cu aceeaşi afecţiune tratamentul prescris dvs.).

Schimbări în modul de viață în cursul tratamentului

O dietă sănătoasă, exerciţii fizice regulate, odihnă suficientă şi relaxare – toate fac parte dintr-un stil de viaţă sănătos. După tratamentul homeopat pacienţii remarcă îmbunătăţirea stării fizice şi emoţionale şi astfel pot face alegeri sănătoase într-un mod natural, fără eforturi mari.